Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η εξάλειψη του εγώ

Σε όλη την Ανατολική φιλοσοφία των τελευταίων δύο αιώνων, με προεξέχοντα τον μεγαλύτερο Ινδό “guru” του 20ού αιώνα τον Marana Maharshi, πιστεύανε ότι ο μόνος δρόμος για την εξάλειψη του εγώ, είναι με  την «καταστροφή» του νου, μέσω του διαλογισμού. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, γιατί ο νους είναι η κυψέλη  της νόησης, αυτού του Αγίου δισκοπότηρου, που είναι το δώρο του Προμηθέα στους ανθρώπους, η φλόγα που θα τους οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του Όλου.
Και αυτό γιατί είναι η νόηση,  που σε διδάσκει ποιος είσαι και που πας. Είναι η νόηση που σου είπε ότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις και να γίνεις ότι θέλεις, αρκεί να το ζητήσεις , αρκεί να το σκεφτείς.  Διότι αν δεν ήσουν ικανός να το κάνεις, τότε δεν θα μπορούσες απλά να το σκεφτείς.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ρωτήσουμε το θείο πνεύμα μας  να μας απαντήσει αν υπάρχει κάποιος δρόμος να σκοτώσουμε το εγώ μας και να απελευθερωθούμε  από τα δεσμά.
Και προφανώς υπάρχει. Αυτό έκανε και ο Ένας για να σκοτώσει το εγώ Του. Δημιούργησε το σύμπαν και από Ένας έγινε το  Όλον. Πέταξε τα κομμάτια του προς όλες τις κατευθύνσεις και έγινε ο Κόσμος όλος. Μοιράστηκε τα πάντα γιατί αγάπησε.
Και έτσι μας έδειξε τον δρόμο. Αν δεν θέλουμε να έχουμε εγώ, πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τον εαυτό μας. Μόνο αν αγαπήσουμε και γίνουμε και μεις θυσία για τους άλλους, αν σκορπίσουμε τον εαυτό μας σε χίλια κομμάτια και γίνουμε ένα με όλους και όλη την πλάση , γίνουμε ένα με το κάθε ζώο, το κάθε φυτό και δένδρο και την ίδια την θάλασσα ακόμα, τότε και μόνο τότε εμείς οι άνθρωποι θα καταφέρουμε  να σκοτώσουμε το εγώ μας.
Αυτό το είχε κατανοήσει και ο Σιντάρντα Γκωτάμα και έτσι μπόρεσε και έγινε Βούδας. Βλέπετε είχε απίστευτη συμπόνια  για τον άνθρωπο και ήθελε με όλη του την ψυχή να τον βοηθήσει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του. Και αυτή του η προσπάθεια τον μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο Προμηθέα. Ο Βούδας βλέπετε προέτρεπε τους ανθρώπους να πιστεύουν στον εαυτό τους και έλεγε πως μόνο μέσω της δικής τους διάνοιας και βούλησης θα μπορούσαν να απελευθερωθούν και να εξαγνιστούν.
Αλλά και ο Marana Maharshi φαίνεται να κατάφερε να εξαγνιστεί,  γιατί ήταν φανερό ότι πίστευε και αυτός ότι είναι   μέρος του Όλου, αλλά και γιατί διέθετε σε αφθονία το κυριότερο  συστατικό για την καταστροφή του εγώ. Την ταπεινοφροσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου