Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Περί διακρίσεως

Η γνώση είναι σημαντική στο δρόμο του ανθρώπου προς την σοφία. Αλλά η γνώση που δεν ακολουθείται από  διάκριση, είναι  κύμβαλο αλαλάζων. Για να αποκτήσει όμως ο άνθρωπος διάκριση πρέπει να διαθέτει από την μία κριτική σκέψη και από την άλλη έλλειψη φόβου και υλιστικών  θέλω, που «θολώνουν» το μυαλό του ανθρώπου.  Ένα όμορφο  άρθρο του Ξάνθη Φιλοσοφείν, «βρες το δικό σου νερό…» αναφέρεται  στους ανθρώπους δεξαμενές και στους ανθρώπους πηγάδια. Οι μεν αποθηκεύουν γνώση, που στο τέλος μουχλιάζει , ενώ οι δε παράγουν γνώση που στο τέλος οδηγεί στην σοφία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από διάκριση, διότι έρχονται οι καιροί που θα πρέπει να διαλέξουμε πιο μονοπάτι θα πάρουμε. Και δυστυχώς οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας είναι πάρα πολλοί και για  την δική μας σωτηρία  θα πρέπει την κατάλληλη στιγμή να έχουμε την διάκριση να διαλέξουμε τον σωστό δρόμο.
Ας δούμε όμως δύο παραδείγματα, όπου η διάκριση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να δούμε την κρυμμένη αλήθεια.  Μας λέει κάποιος που απαιτεί τον σεβασμό μας  με τις γνώσεις του, ότι τα ζώα τα δημιούργησε ο Θεός για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του ανθρώπου πάνω στην γη. Οπότε δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε αν είναι κακό να τα τρώμε η όχι.
Ας ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε... Ο Θεός,  που είναι η απόλυτη αγάπη,  έπλασε το σύμπαν. Αλλά σαν απόλυτη αγάπη σίγουρα δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πλασμάτων που δημιούργησε. Άρα τα αγαπάει όλα το ίδιο. Μήπως όμως ο άνθρωπος λόγω της νόησης του και της κατανόησης του Θείου  που τον διακρίνει,  ξεχωρίζει  από τα υπόλοιπα δημιουργήματα  του Θεού πάνω στη Γη και  έτσι επιτρέπεται αυτή η ας πούμε «παρασπονδία»;  Κάποιοι  σαφώς υπονοούν ότι έχουμε  μια ιδιαίτερη σχέση με τον Θεό, παραβλέποντας ότι  είναι ακριβώς η νόηση που μας διακρίνει, αυτή που μας έχει απομονώσει από Αυτόν λόγω του  εγώ μας και που μας εμποδίζει να γίνουμε  ένα μαζί του. Γιατί το εγώ μας είναι ένας απροσπέλαστος τοίχος που υψώνεται μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού.
Άρα εμείς είμαστε στην πραγματικότητα,  πιο μακριά  από τον Θεό από τα υπόλοιπα δημιουργήματα του. Και έτσι έχετε και την απάντηση επί του θέματος, όσον αφορά την τυχόν ιδιαίτερη  σχέση μας μαζί Του.
Τώρα δε που αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται την παρουσία του Όλου μέσα τους, αρκεί η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ Earthlings (Γήινοι), στο blog  Vegan Ουμανιστική Χορτοφαγία, για να καταλάβουν γιατί η κατανάλωση κρέατος αλλά και ψαριού σήμερα, είναι  πολύ επιβαρυντική στην  οποιαδήποτε προσπάθεια τους να εξελιχθούν σε πνευματικότερα  όντα.

Ένα δεύτερο παράδειγμα.  Ο Osho  ισχυρίστηκε ότι σε ηλικία  εικοσιενός χρονών δέχτηκε Samadhi.  Που σημαίνει  ότι φωτίστηκε  και έγινε ένα με το σύμπαν, ένα με το Θεό δηλαδή. Στην διδασκαλία του λέει ότι ο μόνος τρόπος για να σκοτώσεις τον νου (εγώ) είναι μέσω του διαλογισμού και μόνο μέσω αυτού. Υπονοώντας προφανώς ότι αυτό το γνωρίζει,  επειδή προφανώς το έχει επιτύχει ο ίδιος.
Αλήθεια όμως πως μπορείς να είσαι Πυθαγόρειος στις διδαχές και να ζεις σαν Συβαρίτης; Γιατί δεν μπορεί να τιμάς το πνεύμα όταν ζεις μέσα στην τρυφηλότητα της ύλης. Ούτε μπορείς να διδάσκεις την λιτότητα σε αυτούς που σε ακολουθούν και εσύ να ζεις μέσα στην πολυτέλεια και να δέχεσαι ως δώρο 27 Rolls Royces και να έχεις στην ιδιοκτησία σου 100 αμάξια.
Δύο φωτογραφίες του Osho μιλούν από μόνες τους για τον άνθρωπο. Στη μία είναι καθισμένος σε ένα θρόνο, βλοσυρός σαν αυστηρός πατέρας  και γύρω του, χαμηλότερα πάντα, τα παιδιά του (οι ακόλουθοι του)  τον κοιτούν με δέος και λατρεία. Στην άλλη, στο κέντρο διαλογισμού που δημιούργησε στο Pune της Ινδίας, βλέπουμε το σημείο (πλημμυρισμένο στα ροδοπέταλα) με κρεμασμένη από πάνω την φωτογραφία του, από όπου όπως λένε οι ακόλουθοί του, εγκατέλειψε τον πλανήτη Γη, εφόσον ποτέ δεν είχε γεννηθεί –ποτέ δεν πέθανε στην πραγματικότητα, παρά μονάχα επισκέπτης ήταν σε αυτόν τον πλανήτη. Γύρω –γύρω πιστοί έρχονται κάθε μέρα από όλα τα μέρη του κόσμου για να προσευχηθούν, να ζητήσουν την ευλογία του και να αγοράσουν τα βιβλία του και τις κασέτες με τους λόγους του.
Ο ίδιος βλέπετε λίγο πριν πεθάνει στο Pune, ανέθεσε στους εικοσιένα πιο στενούς του συνεργάτες να συνεχίσουν  να διευθύνουν το  κέντρο διαλογισμού του και να προωθούν το έργο που άφησε πίσω (βιβλία, dvd, κασέτες  με λόγους του κλπ).  Μέχρι σήμερα οι συνεργάτες του ανοίξανε άλλα είκοσι κέντρα διαλογισμού σε όλο τον κόσμο…
Απότι φαίνεται ο σοφός γέροντας δεν ήθελε να αφήσει την υστεροφημία του σε λάθος χέρια… Κατά τα άλλα με την εφαρμογή της μεθόδου διαλογισμού του, υποσχόταν πλήρη καταστροφή του εγώ και όπως όλοι ξεκάθαρα βλέπουμε, ο ίδιος στο τέλος  τα κατάφερε μια χαρά!

5 σχόλια:

  1. καλημερα φιλαρακι!!!
    κι ελεγα τι μου φταιει μ'αυτον τον ανθρωπο..ενω συμφωνουσα με οσα λεει , κατι δεν μ'επειθε..
    δεν ηξερα βλεπεις οτι ειχε τετοια σχεση με την υλη..27 ρολς? και 100 αυτοκινητα? τετοια υπερβολη?
    πολλα μοιαζουν με την αληθεια, πολλες φορες ειναι δυσδιακριτη η διαφορα...τα παντα ειδωλιζονται απο το μικροτερο ως το μεγαλυτερο..μεχρι τους αγγελους και το θεο..
    μονη πυξιδα η ψυχη μας,μονο εκεινη γνωριζει το ολον γιατι απο κει ηρθε..η συνδεση μας μαζι της αυαξανει και τη διακριση μας..οσο περισσοτερο ενεργοποιημενη ειναι τοσο αυξανεται και η διακριση μας και τελικα δεν χρειαζεται να ακολουθησουμε κανεναν ουτε να προσκυνησουμε κανεναν...ο καθενας πραττει συμφωνα με τον οδηγο που εχει μεσα του..συμφωνα με την ψυχη του..κι εκει συναντιομαστε απλως..γιατι η αληθεια ειναι κοινη για ολους οσους ειναι παιδια της..
    ο οσσο εκανε ενα εργο , εφτασε μεχρι ενα σημειο για την εποχη του..τωρα αν μπορει να ακολουθηθει ο δρομος του ειναι μια αλλη ιστορια και που οδηγει αυτος ο δρομος που δειχνει επισης ειναι μια αλλη ιστορια που σηκωνει μεγαλη συζητηση...
    οπως και σε ποιους απευθυνεται και πολλες αλλες παραμετρους..
    και μου ηρθε μια σκεψη μολις τωρα...υπνωτισμος ανωτερου βαθμου? απππαπαπα...ψευτικη νιρβανα? χμμμ παιζει κιαυτο...ολα ειδωλιζονται ειπαμε..γιατι οχι κιαυτο?
    ο σωκρατης ειχε πει..μονο με την νοηση γινεται αντιληπτη η ψυχη κι οποιος την νοησει βρισκεται κοντα της...εκει του ανοιγεται η αληθεια..
    ο οσσο λεει να σκοτωσουμε το νου..
    να τι δεν ταιριαζει...
    δεν υπαρχει φωτιση χωρις νου..ομως πρεπει να νοησουμε τι ειναι και ο νους...και νους δενε ιναι το διχασμενο μυαλο..αλλα το ενωμενο..εκει γεννιεται νους..πνευμα...ψυχη κιαυτη ειναι μια αλλη κατασταση που ενωνει και συνδεει και σταματαει να διαχωριζει οπως κανει το μυαλο..
    χρειαζεται ακομα και τις ενοιες να βρουμε...ολα αχταρμας εχουν γινει!!
    φιλια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Marb μου! Μόνη πυξίδα η ψυχή μας. Αυτό είπε και ο Κρισναμούρτι, που διέλυσε την οργάνωση του, επέστρεψε πίσω όλα τα λεφτά σε αυτούς που τον χρηματοδοτούσαν επί χρόνια και αποσύρθηκε λέγοντας ότι ούτε η σχέση δασκάλου-μαθητή είναι βοηθητική για τον άνθρωπο, γιατί αποσυντονίζει και καταβαθρώνει τελικά και τους δύο. Όλοι μας λέει πρέπει να ψάχνουμε την αλήθεια μέσα μας και θα πάρουμε τις απαντήσεις που γυρεύουμε. Αυτά είπε ο γλυκός ο Άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι είναι, αν ετσι νομιζεις…

    Ο παρατηρητης ερευνά, απορροφα ότι όμορφο κ θετικό και πανω απ’όλα, εχοντας ξυπνια την Διακριση του, δεν πεφτει στη παγιδα της δυσφημησης και της προπαγανδας.

    Did you know personally Osho?

    Οι... rolls royce ηταν το...παιγνιδι του Οσσο στην Αμερικη, σνομπαροντας κατα καποιο τροπο, το αμερικανικο ονειρο και τον αμερικανικο καπιταλισμο.

    Ο Οσσο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος για το Αμερικανικό Κατεστημένο και ο Ροναλντ Ρεήγκαν, ο άλλοτε αρχηγός της Κου Κουξ Κλαν δεν τον πήγαινε καθόλου. Οσο ζούσε ο Οσσο δεν κράταγε κλειστό το στόμα του. Γι αυτό τον διώξανε από την Δύση. Ενας άνθρωπος είχε τόση δύναμη που τα λόγια του ήταν επικίνδυνα για το Σύστημα.

    Σε ένα ευφυιη και επαναστατικό νου σαν του Οσσο, ο οποίος κατηγορήθηκε για πράγματα όπως και ο Σωκράτης, η εξουσία πάντα χρησιμοποιεί έναν τρόπο που σχεδόν πάντα έχει αποτέλεσμα. Blackmailing and destroying credibility. Είναι κλασσική συνταγή. Την έκαναν και οι Αθηναίοι.

    Σημασία έχει ομως: ποιος θυμάται τους κατήγορους του Σωκράτη? Κανένας. Τον Σωκράτη όμως ακόμη τον θυμόμαστε μετά από 2,5 χιλιάδες χρόνια. Ποιός θυμάται τον Ροναλτ Ρέηγκαν?. ..Τον Οσσο όμως πάντα θα τον θυμόμαστε γιατί αυτά που είπε, ήταν πέρα της εποχής του και διαχρονικά.

    Υ.Γ.
    Aλλη μια αποδειξη της δυναμης της παραπληροφορησης, το ότι και η Καλυψω και η Μαρε, 2 καλες φιλες, τσιμπησαν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Γιάννη είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που μας επισκέφτηκες και άφησες το σχόλιο σου!

    Στο κείμενο της 13ης Μαρτίου (Και εκεί που θα πέσω θα είναι στην αγκαλιά του Θεού!), έγραψα ότι ο Όσσο έχει πει υπέροχες αλήθειες, καθώς ο παρατηρητής τις διέκρινε. Η εργασία όμως της διάκρισης είναι να προφυλάσσει από παγίδες, ώστε να απορροφούμε ότι είναι καλό για την ψυχή μας, αλλά να μην καταπίνουμε (λόγω εμπιστοσύνης) τα πάντα αμάσητα, γιατί μπορεί να πάθουμε διανοητική δηλητηρίαση.

    Από την άλλη, δυστυχώς δεν γνώρισα προσωπικά τον αγαπητό φιλόσοφο, όπως δεν γνώρισα και τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Χριστό. Από την στιγμή όμως που τοποθετήθηκαν δημόσια με λόγια η έργα, έχω κάθε δικαίωμα να τους κρίνω και ας μην τους γνώρισα πραγματικά. Αλλιώς ποιό το νόημα της φιλοσοφίας αν δεν δημιουργεί συζήτηση και κριτική;

    Ξέρεις Γιάννη μου, όταν έχεις γεννηθεί στη χώρα που γεννήθηκε η Φιλοσοφία και έχεις την δυνατότητα να διαβάσεις και να γνωρίσεις την ζωή πολύ εμπνευσμένων ανθρώπων, γίνεσαι λίγο πιο δυσκοίλιος στο να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα κάποια πράγματα.

    Ο Σωκράτης ας πούμε που είχε πολύ πλούσιους και πιστούς φίλους, ποτέ δεν δέχτηκε δώρο μερικές όμορφες τριήρεις για να κάνει τις βόλτες του στο Αιγαίο και να σνομπάρει έτσι τον Αθηναϊκό ιμπεριαλισμό. Ούτε και μας άφησε η ιστοριογραφία, ότι δέχτηκε ποτέ κάποιο ιδιαίτερα ακριβό δώρο. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι ότι έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, φτωχικά, σεμνά και ταπεινά. Όπως δηλαδή και ο Πυθαγόρας, ο Χριστός και ο Απολλώνιος ο Τυανεύς. Έτσι, για να δώσουμε κάποια παραδείγματα ανθρώπων που δίδασκαν την εγκράτεια και την λιτότητα, όπως και ο αγαπητός μας Όσσο.

    Αυτό δε που γνωρίζω είναι ότι όποιος έγινε επικίνδυνος για το κατεστημένο έφυγε κακήν κακώς. Άλλος από κώνειο, άλλος στο σταυρό, άλλος πετροβολήθηκε από τον όχλο, κατόπιν προτροπής του ιερατείου, άλλος πλακώθηκε από τρίκυκλο.. Κάπως περίεργα πάντως φύγανε όλοι οι πραγματικά επικίνδυνοι αμφισβητίες του κατεστημένου..

    Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος διαχωρίζει την ήρα από το στάρι. Έτσι δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά συζητάμε για αυτά που είπαν ο Χίλων, ο Ορφέας, ο Ηράκλειτος, ο Πλάτωνας και άλλοι. Ελπίζω λοιπόν να έχουμε υπομονή και νάμαστε καλά και σίγουρα σε μερικές χιλιάδες χρόνια ο αδυσώπητος χρόνος θα έχει αποφασίσει που στέκεται και ο αγαπητός μας Όσσο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή